تعداد صفحات:112
نوع فایل:word
فهرست مطالب:
چکیده فارسی
چکیده انگلیسی
پیش گفتار
بخش اول : مباحث نظری
فصل اول : اسفرزه
اسفرزه
ریخت شناسی
زمان جمع‌آوری
خرده نگاری
طرز نگهداری
دامنه انتشار
مواد متشکله
مواد مصرف گیاه
مهمترین اثرات گزارش شده اسفرزه
بیماری های قلبی – عروقی
نحوه مقدار مصرف بعنوان ملین گیاهی
مکانسیم اثر
موارد عدم مصرف
در دوران بارداری و شیردهی
تداخل دارویی
موارد احتیاط
اشکال دارویی
کنترل کیفی و کمی شیمیایی پوسته دانه اسفرزه
فصل دوم : یبوست
یبوست
اتیولوژی
درمان
درمان غیر دارویی
درمان دارویی
سوء مصرف ریلمین‌ها
فصل سوم : کلیات فرآورده‌ جوشان
مقدمه
تعریف پودر
انواع پودرها
تعریف گرانول
انواع گرانول ها
مزایای فرآورده‌های پودری و گرانولی
معایب پودرها و گرانول ها
کلیاتی در مورد فرآورد‌ه‌های جوشان
مکانسیم ایجاد جوش در فرآورده‌های جوشان
مواد به کار رفته در فرآورده‌های جوشان
منابع اسیدی
منابع بازی
چسباننده
ترکیبات شیرین کننده
ترکیبات طعم دهنده
رنگ دهنده
مواد افزایش دهنده محلولیت
مواد پایدار کننده
بسته‌‌بندی
انواع فرآورده‌های جوشان
پودرهای جوشان
گرانول های جوشان
گرانولاسیون مرطوب
مزایای گرانولاسیون مرطوب
گرانولاسیون خشک
گرانولاسیون به روش ذوب
آزمایشات کنترل فیزیک و شیمیایی گرانول های جوشان
خصوصیات ظاهری
تعیین مقدار موثره دارویی
زمان جوشش و انحلال
PH محلول
تعیین مقدار رطوبت گرانول ها
1آزمایشات پایداری و تعیین غیر مفید دارو
آزمایش پایداری تسریع شده
آزمایش پایداری ادواری
عمر قفسه‌ای
فصل چهارم : کار تجربی
بخش دوم : مباحث تجربی
مقدمه
وسائل و دستگاه های به کار رفته
مواد به کار رفته
تهیه پودر پوسته دانه اسفرزه
کنترل‌های کیفی و کمی شیمیایی پوسته دانه اسفرزه
تعیین ریزش پودر
تهیه گرانول جوشان
آزمون‌های کنترل فیزیک و شیمیایی
بررسی خواص ظاهری
تعیین ریزش گرانول ها
آزمون تعیین PH محلول
تعیین مدت زمان جوشش و چگونگی انحلال
آزمون تعیین مقدار موثر دارویی
آزمایش پایداری
انتخاب مخلوط اسید و باز در حضور اسفرزه
استفاده از سورفکتانت‌ها
اصلاح طعم فرمولاسیون های منتخب
اصلاح طعم فرمولاسیون توسط شیرین کننده
انتخاب فرمولاسیون نهایی
فصل پنجم : نتایج و بحث
مقدمه
نتایج و بحث مربوط به مطالعات انجام شده بر روی ریزش پودر اسفرزه
تابعیت ریزش پودر اسفرزه
نتایج حاصل از بررسی ریزش پودر اسفرزه توسط دستگاه ریزش سنج
نتایج حاصل از بررسی ریزش پودر اسفرزه با محاسبه اندیس کار و ضریب هانسر
بررسی فرمولاسیون‌های تهیه شده بررسی انتخاب منابع اسیدی و بازی
بررسی فرمولاسیون های تهیه شده جهت دستیابی به PH مناسب
بررسی فرمولاسیون‌های تهیه شده از سورفکتانت های مختلف
بررسی فرمولاسیون تهیه شده از منابع اسیدی و بازی، طعم دهنده و شیرین کننده
بررسی فرمولاسیون جدول (13-4) حاوی شکر و آسپارتا
نتایج حاصل از نظر خواهی داوطلبین در مورد 3 فرمولاسیون
آزمون های پایداری تسریع شده
نتیجه‌گیری نهایی
نتایج حاصل از نظرخواهی داوطلبین در مورد 3 فرمولاسیون منتخب
آزمون های پایداری تسریع شده
منابع و مآخذ

فهرست اشکال و جداول:
مناطبق چشایی زبان و احساس طعم های مختلف
مثال هایی از طعم دهنده‌ها با توجه به نوع طعمی که بایستی پوشیده شود
مقایسه سه ترکیب توئین 20، 60، 80
وسائل و دستگاه های به کار رفته
مواد به کار رفته
تعیین فاکتور تورم پودر اولیه و فرآورده ساخته شده
تعیین مقدار خاکستر ماده دارویی
کاهش وزن بر اثر خشک شدن
درصدهای متفاوت تهیه شده از اسیدسیتریک، اسیدتارتاریک، بی کربنات سدیم
فرمولاسیون منتخب از مرحله ا ول با سورفکتانت های مختلف
فرمولاسیون منتخب شامل اسیدسیتریک، اسیدتارتاریک، سدیم بی کرنبات، ماده موثره pvp
فرمولاسیون شامل منابع اسید، باز، چسباننده و طعم دهنده
فرمولاسیون شامل منابع اسید، باز، چسباننده، شیرین کننده طبیعی و طعم دهنده
فرمولاسیون شامل طعم دهنده، شر، آسپارتام بدون تغییر مقدار منابع اسید و بازی
میزان اندیس کار و ضریب هاسنر به عنوان معیاری برای بررسی قابلیت ریزش پودر اسفرزه
مشخصات ریزش پودر در رابطه با اندیس کار
مشخصات ریزش پودر در رابطه با ضریب هاسنر
مواد جانبی به کار رفته در فرمولاسیون
بررسی فرمولاسیون های تهیه شده از منابع اسیدی و بازی منتخب همراه با درصدهای سوفکتانت های مختلف

چکیده:
در این تحقیق فرآورده جوشان حاصل از پوسته دانه اسفرزه در خانواده بارهنگ به صورت گرانولاسیون مرطوب تهیه شد. پوسته دانه اسفرزه از شرکت ایران داروک تهیه تحت و تست‌های فارماکوپه‌ای شامل :
ضریب تورم، خاکستر تام، وزن خشک و مواد ناخالصی
مبتنی بر استاندارد رفرانس‌ها قرار گرفت. سپس فرمولاسیون های متعددی(در مجموع 30 فرمولاسیون)، شامل نسبت‌های متفاوتی در پوسته‌ دانه اسفرزه، اسید و بازهای مختلف شامل (اسید سیتریک،‌اسید تارتاریک و سدیم بی کربنات)،‌ پلی و منیل پیرولیدون به عنوان چسباننده، افزودنی های دیگر شامل (رنگ دهنده، طعم دهنده و شیرین کننده)‌ با هم مخلوط هستند و توسط اتانول %90 به گرانول تبدیل شدند گرانول های تهیه شده از یک بامش 10 عبور داده شدند و در آون با دمای سانتیگراد خشک گردیدند. سپس از یک با مش 20 عبور داده شد. نتیجه فرمولاسیون ها تهیه شده توسط خصوصیات ظاهری، زمان جوشش و PH، ریزش و میزان ماده موثره بررسی شد. البته باید توجه داشت که هر گرم از گرانول تهیه شده معادل 40 میلی لیتر موسیلاژ به دنبال اضافه کردن بافر با 8/6= PH میدهد.
3 فرمولاسیون با طعم‌های مختلف تهیه شد و توسط 10 نفر از داوطلبین سالم تست شد. بعد از انجام آنالیز‌های آماری (فریدمن- ویکگسون)، بهترین فرمولاسیون شامل (%9 اسید سیتریک، % 19 اسید تارتاریک با %32 سدیم بی کربنات، % 40 پوسته دانه اسفرزه، 300 میلی گرم ساکاند، 750 میلی گرم آسپارتام) انتخاب شد. سرانجام مطالعات پایداری تبریع شده روی فرمولاسیون منتخب به مدت 6 ماه در دمای سانتی گراد و رطوبت % 75 انجام شد. در طی ماه 1، 2، 3 و 6. نمونه گیری انجام و تست های فیزیک و شیمیایی روی فرمولاسیون صورت گرفت. در نتایج اختلاف معنی داری (05/0 > P) دیده نشد و پارامترهای گفته شده در بالا در طی 6 ماه روی فرمولاسیون انجام گرفت.

پیشگفتار:
امروزه ضمن گسترش روز افزون تحقیقات در زمینه داروهای گیاهی، تجویز و کاربرد آن ها روز به روز در کشورهای مختلف جهان رو به افزایش است. علت عمده این توجه آن است که گیاهان در قرنهای پیش مورد مصرف دارویی بوده‌اند و اثرات درمانی آن ها در طول سالیان متمادی تجزیه و به اثبات رسیده است، کشور ایران نیز از لحاظ جغرافیایی و آب و هوایی از موقعیت مناسبی برخوردار است و برخورداری از این عامل مهم باعث گردیده در بین گیاهان دارویی موجود در ایران که رشد گونه‌های مختلف گیاهی در آن امکان پذیر باشد همچنین سابقه بسیار طولانی در کاربرد آن ها توسط دانشمندان بزرگ و صاحب نام، از پیشروان استفاده از گیاهان در درمان بوده و نقش بسزایی در تکامل گیاه درمانی در طی قرون و اعصار ایفا نموده است.
گیاه اسفرزه با نام علمی Psylium ovata به منظور درمان یبوست و ضد التهاب دستگاه گوارشی به کار میرود. البته اثرات درمانی متعددی به غیر از موارد بالا از این گیاه کشف شده، از جمله این کاربرد‌ها میتوان: کمک به کاهش کلسترول خون و همچنین کاهش قند خود در افراد دیابتی را نام برد. لذا با توجه به اثرات درمانی این گیاه، پذیرش بهتر بیماران و سهولت مصرف توسط بیماران و عدم وجود آن به صورت جوشان در بازار دارویی کشور، در این پایان‌نامه اقدام به تهیه فرمولاسیون گرانول جوشان پوسته دانه اسفرزه نمودیم. لازم به ذکر است اثر درمانی اسفرزه هم در دانه و هم در پوسته دانه آن موجود میباشد که خاصیت معینی آن در پوسته دانه 5 برابر دانه اسفرزه میباشد.